Är begagnat ett alternativ?

Även miljövänlig produktion innebär en belastning för miljön. Det finns dock redan en stor mängd barnkläder i omlopp, och därför är det allra bästa att köpa begagnat så långt det är möjligt.

Visst är det bra att det blir vanligare med plagg av ekologiskt odlad bomull och återvunnen polyester. Men allra bäst är att ta vara på det som redan har producerats, alltså att köpa begagnade kläder. Om dessa sedan är gjorda i ekologiskt eller återvunnet material är mindre viktigt.

För den som mest bryr sig om hur kläderna ser ut finns det en annan stor fördel med att välja begagnat: många kläder innehåller gifter som barn inte bör komma i kontakt med. Det kan vara ingredienser som ingår i textilfärgen, i tryck på plagg, eller andra typer av ämnen som används i textilindustrin. Ett använt plagg har dock tvättats så många gånger att de skadliga ämnena försvunnit. Visst är det kul att hitta plagg som ser helt oanvända ut på begagnatmarknaden, men ur ren hälsosynpunkt är det bättre om kläderna är urtvättade.

Var hittar man kläderna?

Som tur är går det lätt att hitta begagnade barnkläder. I nästan alla second hand-butiker finns det ett stort utbud av barnkläder, eftersom barn växer så snabbt och kläderna snabbt blir för små. Av samma anledning arrangeras klädbytardagar med jämna mellanrum på många håll i landet. Håll utkik efter lappar på offentliga anslagstavlor, eller googla. Det finns även många Facebook-grupper på nätet där man kan köpa eller byta till sig barnkläder. Sök på ”barnkläder säljes” + orten där du bor, och se vad du hittar.

Förutom på Facebook kan man också hitta mycket på Tradera och Blocket. Tradera har den nackdelen att man sällan har möjlighet att se plaggen först, men å andra sidan brukar priset vara mycket lågt, framför allt om man köper flera plagg samtidigt. Tänk därför på att kolla säljarens alla annonser, och se om det finns mer än bara en grej som du behöver.