Ekologiska märken

För några år sedan var det svårt att hitta barnkläder i miljövänliga material, men numera har marknaden exploderat. Idag finns det nästan hur många märken som helst.

Man bör dock tänka på några saker när man börjar leta efter ekologiska och giftfria kläder på den här nya och spännande marknaden. Det första är att man framför allt hittar kläderna på nätet, om man inte bor i en storstad. Därför är det viktigt att man dels vet vilken storlek man bör köpa, och också att man kollar upp hur det fungerar med returer. Ofta gäller speciella regler (eller snarare inga regler) vid reor och liknande, och om det gäller fina kläder kan man bli lite ”carried away” och klicka på köp av bara farten.

En annan viktig sak att tänka på är att begreppet ”ekologiskt” är en aning subjektivt. Man kan t.ex. fråga sig vad som egentligen är bäst för miljön: ekologiskt odlad bomull, viskos från bambu, eller återvunnen polyester. Återvinning är alltid bra, men om polyestern återvinns till fleece kommer den att läcka plastpartiklar när den tvättas, och dessa partiklar kommer att hamna i våra vattendrag. Det är viktigt att inte svälja tillverkarnas beskrivningar rakt av.

Med detta sagt: vissa klädmärken är betydligt bättre än andra. Några av de märken som gör mycket för att presentera mer miljövänliga barnkläder är de följande.

Mini Rodini

Kanske har du lagt märke till att det blivit vanligare med barnkläder med fräcka mönster och motiv: mopsar, pingviner, overaller som får hela barnet att se ut som en panda, m.m. Ett av de ledande märkena bakom denna trend är Mini Rodini, som grundades 2005 av illustratören Cassandra Rhodin. Det är hon som står för mönstren som väcker habegär hos många föräldrar.

Men Mini Rodini gör inte bara snygga kläder, de strävar efter en etisk tillverkning också. Många av plaggen görs i ekologisk bomull eller återvunnen polyester, helt eller delvis.

Houdini

Svenska Houdini gör framför allt friluftskläder i vuxenstorlek, men de har också några barnplagg i kollektionen. Nästan alla plagg görs i polyester, ofta återvunnen sådan. Det gäller dock inte barnplaggen, åtminstone inte ännu. Där kan möjligen en lite del av materialet vara återvunnet.

Om fler köper Houdinis kläder kommer de förhoppningsvis att göra fler barnplagg i återvunnen fiber. Redan nu finns det dock andra fördelar: de uppmuntrar aktivt till återanvändning, genom att sälja begagnade plagg i sina egna butiker, och det går dessutom att lämna in utslitna plagg till företaget för återvinning.

Geggamoja

Om Mini Rodini handlar om motiv och mönster handlar Geggamojas kläder om färger och skärningar. I kollektionen finns bl.a. en collegetröja med diagonal dragkedja, som gör det lättare att ta av och på tröjan. Alla kläderna är inte ekologiska, men en del av dem är gjorda i ekologisk bomull.

Kavat

Många som idag har barn minns nog Kavat från sin egen barndom. Företaget är en av de äldsta svenska skotillverkarna som fortfarande är verksamma.

Skor är sällan miljövänliga, vare sig de är gjorda i skinn eller syntetmaterial. När det kommer till skor i skinn är det oftast de ämnen som används vid garvningen som är problemet. Flera av Kavats skor är gjorda i skinn som garvats utan krom eller andra skadliga ämnen. I utbudet finns kängor, chelseaboots och skor som mer påminner om sneakers.