Se upp med antibakteriella kläder

Brukar du köpa kläder som är behandlade med antibakteriella ämnen till dina barn? På sikt kan den hör typen av kläder göra mer skada än nytta. Problemet är bara att det är svårt att veta vilka ämnen ett plagg har behandlats med.

Det blir allt vanligare att kläder som säljs i handeln har behandlats med antibakteriella ämnen. Dessa ämnen dödar bakterier som annars kan ge upphov till dålig lukt, och används därför framför allt till kläder i syntetmaterial, som sport- och friluftskläder. Behandlingen gör att kläderna inte luktar illa, och kan därför i bästa fall leda till att de används längre. Det är å andra sidan den enda fördelen med den här typen av behandligar.

De ämnen som används tvättas långsamt ur plaggen, och går igenom reningsverkens filtrering och ut i sjöar och andra vattendrag. Ett ämne som ofta används är silver i jonform, vilket orsakar stora skador på vattenlevande djur som fiskar och kräftdjur.

Hur hittar man kläderna?

Tyvärr är kläder som behandlats med silver eller andra farliga ämnen sällan märkta, vilket över lag är ett stort problem i textilindustrin. Ibland skrivs det dock i klartext att plaggen är antibakteriella, antibakteriella eller att de kommer att hålla sig fräscha längre. Undvik sådana plagg. Att plaggen marknadsförs som miljövänliga behöver heller inte innebära att de verkligen är det. De kan vara behandlade med återvunnet silver. Det är förvisso bättre på ett sätt, men problemet med silverjoner i vattnet kvarstår.

Det är extra viktigt att undvika kläder med antibakteriell behandling om man har barn, eftersom denna typ av behandling har kopplats ihop med ett av vår tids stora hälsohot: antibiotikaresistens. Ju fler icke-skadliga bakterier som vi försöker ta död på, desto fler skadliga och dödliga bakterier kommer på sikt att utveckla resistens.

Om man vill undvika dålig lukt bör man välja kläder som är tillverkade i antibakteriella naturmaterial, som ull och bambu. Kläder i syntetmaterial kan man tvätta med lite ättika istället för sköljmedel, det är ett gammalt husmorsknep för att undvika dålig lukt.